HomeNieuwsHitteprotocol van kracht: voorrang voor pechgevallen langs de weg

Hitteprotocol van kracht: voorrang voor pechgevallen langs de weg

24-7-2018
Hitteprotocol van kracht: voorrang voor pechgevallen langs de weg

BLARICUM - De zomer van 2018 verloopt tot nu toe warm en droog. De weermodellen laten zien dat de warmte voorlopig zal aanhouden. De komende dagen stijgt de temperatuur zelfs naar 30 tot 35 graden Celsius.

Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het Nationaal Hitteplan geactiveerd en heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) Code oranje afgegeven. Deze instituten roepen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen en om maatregelen te nemen tegen de hitte.

Behalve gezondheidsrisico's brengt aanhoudend warm weer ook ongemak met zich mee voor weggebruikers. De kans op autopech is groter dan bij normalere temperaturen, bewegende brugdelen komen onder druk te staan en plotselinge files door bermbranden kunnen voor onverwachte situaties zorgen.

Bermbranden

Door de aanhoudende droogte is de kans op bermbranden fors toegenomen, waardoor er meer vertraging voor het wegverkeer kan optreden. Rijkswaterstaat roept automobilisten met klem op om sigaretten niet uit het autoraampje te gooien. Er is maar één smeulende sigaret nodig om de boel in vuur en vlam te zetten. Bovendien is het strafbaar om afval op straat achter te laten.

Hitteprotocol van kracht: bergingsbedrijven direct ingezet

Bestuurders die pech langs de weg krijgen, zal Rijkswaterstaat met voorrang helpen om te voorkomen dat mensen lange tijd in de brandende zon moeten staan.

Normaal gesproken is een bestuurder zelf verantwoordelijk voor het regelen van pechhulp, maar nu het hitteprotocol in werking is getreden worden bergingsbedrijven direct ingezet. Stilgevallen voertuigen worden tussen tien uur 's morgens en acht uur 's avonds zo snel mogelijk van de weg gehaald en naar een tankstation of verzorgingsplaats met voorzieningen gebracht.

Overigens is de officiële naam Protocol Extreem weer, omdat het protocol ook kan worden ingeschakeld bij bijvoorbeeld extreme koude, zoals afgelopen februari het geval was. De avonden en nachten waren toen extreem koud met temperaturen van 15 graden onder nul.

Goed voorbereid onderweg

Automobilisten kunnen de kans op autopech verkleinen door goed voorbereid op weg te gaan. Inspecteer voor vertrek de staat van de banden, zorg voor de juiste bandenspanning, en neem voldoende water mee, zodat u niet uitdroogt als zich onverwacht vertraging voordoet.

Lees ook:

De autohulpdienst die ménsen helpt
Bel nu 088-888 11 00
Genoemde prijzen zijn inclusief BTW, tenzij anders aangegeven.