HomeNieuwsHeel opmerkelijke volgorde van nieuws

Heel opmerkelijke volgorde van nieuws

7-5-2015
Heel opmerkelijke volgorde van nieuws

In het RTL nieuws kwamen wel heel opmerkelijke nieuwsfeiten vlak na elkaar!

Nieuwsfeit 1: Taakstraf voor appende chauffeur die wegwerker doodreed

Een vrachtwagenchauffeur die een wegwerker doodreed omdat hij zat te appen achter het stuur, heeft van de rechter een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen.

Ook krijgt de man drie jaar rij-ontzegging waarvan een jaar voorwaardelijk. De eis tegen hem was 4 maanden cel en twee jaar rij-ontzegging.

Tijdens de rit had de chauffeur 94 berichten verstuurd. Na het ongeluk had hij al zijn berichten gewist.

Berichten gewist
De 27-jarige man reed in oktober 2013 op de A58 en was aan het appen toen hij de 47-jarige wegwerker aanreed. Die kwam daarbij om het leven.

Justitie wist via de telefoon van zijn vriendin te achterhalen dat hij op zijn telefoon veel berichten had gestuurd. Pas elf dagen na het ongeval gaf hij toe dat hij bezig was met zijn telefoon.

Nieuwsfeit 2: Nieuwe 112 app moet meer levens redden

Vanaf vandaag kun je niet alleen 112 bellen voor een noodgeval, je kunt hulpdiensten ook via een nieuwe, gratis app bereiken. Bovendien worden vrijwillige hulpverleners die in de buurt zijn meteen opgeroepen.

Met de app, Nationale SOS Alarm 112, kunnen mensen via hun smartphone digitaal het noodnummer alarmeren. De meldkamer van 112 krijgt behalve informatie over de aard van het noodgeval, ook je locatie door via GPS.

Volgens Stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst kan het gebruik van de app het verschil maken tussen leven en dood:

zo zou de aanrijtijd van hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulances worden verkort
de meldkamer wordt ontlast en krijgt sneller de juiste informatie
de app stelt geregistreerde hulpverleners in de buurt persoonlijk op de hoogte van het noodgeval. Deze vrijwilligers kunnen aangeven of ze in de gelegenheid zijn om te helpen. Is dat het geval, dan kunnen zij meteen in actie komen.

Samen levens redden
Eerste hulp zou hierdoor sneller en efficiënter worden, zegt de stichting over haar app. Bovendien zou het de burgerparticipatie verbeteren: samen mensenlevens redden wordt belangrijker, en dat vergroot weer het veiligheidsgevoel, aldus de stichting.

Het is niet de eerste app die vrijwilligers oproept te helpen, maar eerdere initiatieven sloegen nog niet echt aan.

Geen aansluiting met meldkamer
Maar er is ook kritiek op de nieuwe app. De Hartstichting benadrukt dat de app nog geen aansluiting heeft bij de meldkamers van 112. De meldsystemen 'Hartslag Nu' en 'Hartveilig wonen' hebben dat wel. Die twee zorgen dat de meldkamer een burgerhulpverlener inschakeld bij een reanimatie en tegelijkertijd een ambulance stuurt.

De Hartstichting wil verder benadrukken dat in het geval van een hartstilstand altijd 112 gebeld moet worden.

Heel opmerkelijke volgorde van nieuws

De autohulpdienst die ménsen helpt
Bel nu 088-888 11 00
Genoemde prijzen zijn inclusief BTW, tenzij anders aangegeven.